Feszegessuk a multat?


No persze ha minderrol ma reggel kerdeztek volna akkor csak azt kertem volna, hogy hagyjanak aludni hisz mar egy hete csak nehany orat alszom es ma meg majdnem semmit utana meg repulozgetes es utana munka. Most igy este fele mar sokkal nyugodtabb vagyok es marad ido az "ido feszegetesre" is.


Nem ido elmeleteket akarok most targyalni habar nem is lenne rossz otlet. Az idot most, mint a kontinuum reszet szeretnem hasznalni. Az ember elete egy adott esemeny sorozat, ilyen vagy olyan, predesztinalt vagy sem, teljesen kaotikus esemenyrendszer, dontse el mindenki. Nem ez a fontos. Az esemenyek egymasutanisaga az ami igencsak befolyasolja napjainkat, ezaltal meghatarozva letunket. Dontunk, cselekszunk es telik az ido. A fentebb felsoroltak sorrendje emberenkent valtozik ezt azert ne feledjuk illetve egyeseknel egyik vagy masik ki is maradhat. Fura egy allatfaj az ember...

Donteseinknek kozvetlen es kozvetett kovetkezmenyei vannak es ne feledjuk az idot. Mindezen folyamatok idoben sztohasztikusan valtoznak. (Megjegyzes: a sztohasztikus folyamatok elmeletet Markov orosz matematikus fektette papirra a mult szazad elejen.) A kerdes: Kell azon ragodnunk, hogy hogyan dontottunk? Mikor mar "alea iacta est", van-e ertelme a mult feszegetesenek? Ketsegtelen a dontes megszuletett mar, annak fuggvenyeben cselekedtunk es akkor van meg helye a morfondirozasnak? Pragmatikus szempontbol tekintve a rendszert szerintem mar nincs ertelme civodni azon, hogy jol vagy rosszul, hisz a dontest mar meghoztuk es az idot meg nem tudjuk visszaforditani, nem de? No persze emberi lenyek vagyunk es van tudatunk ezaltal neha kisse fejlettebben viselkedunk allati sorstarsainknal de sokszor nem sikerul minden igyekezetunk ellenere sem. Mi is csak emberek vagyunk, nezzek el nekunk!

Ennek ellenere, hogy pragmatikus oldalrol tekintve ertelmetlen es folosleges megis sokan sok energiat es idot fektetnek arra, hogy elemezzek tetteiket, donteseiket. Ez nagyon jo hisz mar valtoztatni nem is tudunk rajta, hisz az ido telik megis lehetoseget ad(hat) arra, hogy a jovoben esetlegesen jobb es megfelelobb dontoseket hozzunk felismerve elozo donteseink hianyossagat. Tetteinket vallalnunk kell ha tetszik ha nem. Sokan meg nem nottek fel egeszen ehhez a feladathoz de remelem idovel majd csak ....

Szerintem csak ismerve a multunkat tudhatjuk meg a jovonket de nem szabad tul sok idot az "ido feszegetesre" hasznalni. Donteseinket tudatunk szerves beiktatasaval kell meghoznunk de mikor a dontes megszuletett akkor mar (csak) elore kell nezni es a dontes utjat kell kovetni. Ezt hivom en kovetkezetessegnek. Ha donteseinket mindegyre felulbiraljuk akkor ez frusztraciokhoz fog vezetni es mar nem is elet hanem csak egy folytonos szorongas. Valahol olvastam, hogy "felve elt elet felig elt elet". Nagyon fontos, hogy az adott korulmenyekhez kepest a leheto "legjobb" dontest hozzuk meg de ennek ellenere a tevedes lehetosege meg mindig adott.

Szerintem nem szabad felni donteni, tudni kell merlegelni es ha netan tevedunk, akkor tanulni belole es ujra donteni.

0 Comments:

Post a Comment