Valami ami nagyon fontos


Minap egy ausztraliai gyerekkori baratom kerdezett valami nagyon erdekeset. "Szerinted lehet felnot korba baratsagot kotni?" kerdezte. Sajnos abban a pillanatban nem sikerult egy gyors valaszt rogtonoznom. Ereztem, hogy ez valami olyan dolog, ami tobbet igenyel, mint egy gyors valasz.

Kezdjuk mindjart az elejen. Hol is beszelhetunk eloszor baratsagrol? Valoszinunek tartom, hogy a gyerekek nagyresze az ovodaban kezd szocializalodni es itt is alakulnak ki az elso baratsagok. Kolcsonos szimpatia, hasonlo erdeklodes es maris egyutt tologatjuk a kisautot, netan egyutt babazunk es erezzuk az elso gyerekes vonzalmat az ellenkezo nem irant. Nem veletlen, hogy egyszerre tobb pajtas is tetszik, es erzeseink naprol-napra netan orarol-orara is kepesek valtozni.

Az elkovetkezendokben baratsagrol es szerelemrol is fogok beszelni es neha keverni is fogom a fogalmakat remelem a szakember elnezi nekem ha neha osszemosom a ket fogalmat.

Ezek az ovodai dolgok idovel elmulnak, hisz nem is igazan emlekszunk rajuk, hisz mar olyan regen voltak. Az elso igaz baratsagok feltetelezesem szerint az iskolaban kottetnek. Itt negy evig vannak egyutt a gyerekek es igencsak ez az elso tudatos kozosseg, ahova a gyerek tartozik. Itt mar beszelhetunk egy igazi kozossegrol, egyutt tanulnak irni-olvasni, egyutt enekelnek es szerintem itt alakul ki igazan a csapat szellem is. Itt mar akar eletre szolo baratsagok is kottetnek. (Szerk. Nekem is van/volt egy ilyen baratom de sajnos a tavolsag mara igencsak felemesztette.) Manapsag, a szulok jarnak a gyerekekert az iskolaban de az en idomben meg gyalog hordtuk a hatitaskat a hatunkon sok-sok konyvvel es igencsak fontos szerep harult haza bandukolasban az egyes baratsagok kialakulasaban. Itt mar kezdenek jarni a gyerekek egymashoz es itt mar nagyon komolyra szovodnek a baratsagok. Szivesen ulnek a gyerekek egyutt egy padban, habar ma mar onalloan ulnek a gyerekek ha nem tevedek, ugyanis ez a trend. Szerintem nagyon jo otlet volt, hogy a diakok kettessevel ultek ez osztonzoleg hatott a diakokra, illetve sokat segithetett egyik diak a masiknak. Itt is igencsak van lehetoseg arra, hogy erzelmi kapcsolatok is kialakuljanak ellentetes nemek kozott de meg mindig gyermetegek es osztonosek. Utana jon a felsobb tagozat majd a gimnazium, ahol mar kezdenek igencsak kialakulni az egyenisegek es itt mar teljesen mas kezd lenni a baratsag. Sokkal komolyabb es melyebb es meg nincsenek kulonosebb erdekek belekeverve. Ezert gondolom ugy, hogy az ekkor kottetett baratsagok igencsak idotalloak. Jomagam is itt szereztem a legtobb baratomat es erzem es tudom, hogy ok azok akik mindig a barataim lesznek.

Vegso soron meg jonnek a felnottkorban kialakult baratsagok, melyek mar sokkal nehezebben hozhatoak teto ala, mivel az egyed mar igencsak kiforrott es itt mar kozbe lepnek az erdekek is. Itt nem feltetlenul gazdasagi/anyagi erdekekre gondolok de sok esetben kolcsonos vagy egyoldalu erdekek is szerepet jatszanak. Megfigyelheto, hogy (meg ha durvan si fogalmazok), hogy modosabb emberek modosabakkal baratkoznak es lehetoleg kerulik a baratsagokat kevesbe tehetos tarsaikkal es hasonlo a helyzet a masik felterben is. Nem allitom, hogy nem lenne kivetel ezen szabaly alol, de nagymertekben ez a dominans jelenseg.

Mi tortenik a parkapcsolatban? Ilyenkor az ember nagyjabol letisztult mar, kialakult szemelyiseg, meghatarozott az ertekrend es erkolcsi normak es valamit akar. Nagyon pontosan tudja, hogy mit akar. Csaladot, gyerekeket, biztonsagot, kozos teher viselest (manapsag ez a magyar tarsadalomra egyaltalan nem jellemzo, hisz mig az atlag magyar a keves fizetesebol befizeti az adojat, addig sokan ezt megprobaljak elcsalni es baleknek nezik azt aki becsuletesen befizeti azt) es folytathatnam a sort. Ilyenkor mar erdekes modon az erzelmek mellett megjelennek az erdekek is es a felek teljes mertekben szamitanak (Szerk. Jelen esetben nem matematikai szamitasokra gondolok itt elsosoron.). Tudom, hogy ez most akar sertoen is hangzhat, de igy van. Barmennyire is az erzelmek vezerelnek, az erdekek igencsak fontos szerepet kapnak a parvalasztasban. Ugy szocialis szempontbol, mint gazdasagi, mint kulturalis szempontbol erdekek merulnek fel az erzelmek menten. Valahol ez logikus es elfogadhato is. Az erzelmek lehetnek nagyon intenzivek de tudjuk, hogy nehany even belul rohamosan csokkennek es atalakulnak egy szoros kotodesse, megbecsulesse, szeretette, tisztelette, odaadassa es meg sorolhatnam. Ilyenkor ha nincsenek kozos erdekek a kapcsolat tonkremegy, ez ketsegtelen.

Ha ossze akarnam nagyon tomoren foglalni, akkor azt mondanam, hogy a gyerekkorban kialakult baratsagban 100% erzelem es 0% erdek motival (esetleges kisebb eltolasokkal) egy baratsag/kapcsolat kialakitasaban, mig a felnottkorban kialakult baratsagoknal mar az arany eltolodik es 51% erdek es csak 49% erzelem az ami meghatarozo. Szomoru a megallapitas de valos es emberi mivoltunkat "dicseri". A tudatos enunk szinre lep, a hatterbe szoritva a tudattalant. Eszem agaba nincs Freud bacsi kenyeret elvenni, ez nem tisztem de megis az a velemenyem, hogy nem lenne szabad teljes mertekben elfolytani a tudattalant.

Erdekes modon a gyerekkorban kialakult baratsagok megmaradnak olyannak amilyennek voltak azok regen. Ezek az igaz baratsagok es ezek a sirig elkisernek.

2 Comments:

  1. Johann Stan said...
    A barátság valóban egy nehéz kérdés. Gyerekkorban, amikor még az ember nincs tudatában a társadalmi összefüggéseknek, a játék a barátság mozgató rugója. Az iskola a következő állomás: együttlét, tanulás barátságot szül, ami lehet tartós is. A következő állomás azonban teljesen más helyzetbe teszi az embert: meg kell álljon a saját maga lábán. Ilyenkor barátságot érdekből köt. Ha ez nem is tudatosul benne esetleg, de igy van. Ha a barátság egy idő után már nem hasznos számára, megszakadnak a szálak. Ennek több oka lehet: profit orientált társadalom, emberi értékek csökkenése, közös érdek nem létezése. Egy igaz barátság meghatározását a Bibliában kell keresnünk: "Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért."(János 15:13-15). Talán ma ez kicsit idejét múlta ahhoz hogy szó szerint vegyük, de ki hajlandó ma időt áldozni egy barátságért ha nincs belőle semmi haszna. Véleményem szerint ezért nincs lehetőség arra hogy felnőttkorban tartós barátság alakuljon ki.
    Csôri said...
    Egy kedves ismerosom szerint a baratsag a mai vilagban 80%-ban erdek es 20%-ban erzelem. Termeszetesen a felnott tarsadalomara igaz.

Post a Comment