Szegeny a bizonyitvany


Tobb blog bejegyzest is jegyzek az Interneten es ha masok irasaiban ugy erzem, hogy hozzatehetek valamit erdemben, akkor nem szoktam szegyelni a nevem es a lehetosegekhez merten, nyugodtan es higgadtan, probalok nehany mondatot hozzaadni elozo tarsaim megjegyzesehez, netan sajat velemenyt formalni a mar kozzetettekkrol.

Egy politikai vita margojan a napokban figyelemmel kisertem egy blog-ot es elkepeszto, hogy mennyire nem tudnak az emberek objektiv velemenyt formalni. Indulatokkal teli vadaskodasok es semmi konstruktiv. Figyelmen kivul hagyjak a masik fel velemenyet, tuzzel vassal probaljak vedeni a maguk igazsagat. Demokraciat predikalnak es sokuknak fogalma sincs, hogy mit jelent demokracia, szabad velemeny nyilvanitas, tisztelet az esetleges vita partnereinkkel szemben es meg sorolhatnam.

Ketsegtelen, leven, hogy a blog politikai indittatasu, elszabadulnak az indulatok de azert hol a becsulet, a tisztelet, a mertektartas? Sajnos ezekbol a poszt-kommunista orszagokban nagyon sokan meg elegtelenre vizsgaznanak es ezert is tart a Nyugat joggal Balkannak. Fent hordjuk az orrunkat mert most mar EU tagok vagyunk de annal tobbet, hogy "felkeszuljunk" az esetleges unios tamogatasokra, mast nem igazan zavarunk a nagyok politikajaban. No persze vilagos is kell legyen, hogy ilyen magatartassal nem is igazan lehetunk egyenlo vita partnerek. Demokraciabol meg bizonyitanunk kell, nem is keveset! Sajnos ezt a modortalan magatartast belenk neveltek es igencsak nehezen tudunk megszabadulni tole. A demokracia gradicsan meg nagyon alul allunk, nagyon alul.

1 Comment:

  1. Johann Stan said...
    Hogy is lehetne nálunk magas szintű demokrácia, amikor az ország jelenlegi vezetői a kommunista rendszer utódai...ezektől mindent el lehet várni, de demokráciát nem. A mentalitással is gonnd van. Valóban beléptünk az EUba, de például sok ismerősöm még azt sem tudja mi az EU.
    A bizonyitvány szegény, teljesen egyerértek.

Post a Comment