Szinten laikuskent fogok neki ennek az irasnak is, de mint allampolgar azt hiszem alanyi jogon jar ez nekem, hogy igy vagy ugy velemenyt nyilvanitsak. Ketsegtelen, a jogrend a modern tarsadalom szerves resze es manapsag elkepzelhetetlen is lenne nelkule letezni. Sok szabaly, rendelet, torveny es minden ami kell ahhoz, hogy olajozottan vagy kevesbe, de az emberiseg szekere ujabb es ujabb merfoldeket meghodit(has)son.

Annak ellenere, hogy ma minden tarsadalom buszke arra, hogy onmagat laikus tarsadalomnak definialja, ezaltal kulonvalasztva az allam es az egyhaz szerepet, megis legyunk oszintek es valljuk be, hogy a torvenykezes alapjai, meg ha az iskolaban azt a kora romai jogrendbol szarmaztatjuk is, a Mozesi torvenyekben gyokereznek. Ezek az Isteni rendeletek adjak a mai modern jog alapjat es ma is idoszeruek.

Ha vannak torvenyek akkor azokat be is kell tartani, mert azert torvenyek, nem de? Es ha itt mar megfogalmazodik egy felteteles osszefugges rendszer, akkor szuksegunk van arra, hogy valaki el is dontse, hogy betartottuk a torvenyeket vagy sem. Egy adott allam torvenyeit az egyed megorokli ha az illeto az adott allam allampolgara. Jelen pillanatban meg csak jogallamrol beszelek. Ketsegtelen mas orszagok torvenyei is kotelezoek rank. (Megjegyzes: A diktatorikus rendszerekrol talan maskor. Orommel velem felfedezni, hogy egyre kevesebb ilyen allamformaval allunk szembe, habar mi lesz ha kihal?! Mar csak nosztalgiazni fogunk azon, hogy lam-lam Kuba, netan Eszak-Korea.) Azert foglalkozom most ezzel, ugyanis a jelen demokracia ertelmezese arrol szol, hogy nekem, mint egyednek, az allam szerves reszenek es alkotoelemenek, vannak jogaim es azoknak ervenyt akarok szerezni. Sajnos az egyedek tobbsege itt csuszik el, ugyanis ahogy van Alfa es Omega, Jing es Jang, ugy a jogok gyakorlasa mellett kotelezettsegeink is vannak. Talan majd egyszer raebredunk erre is?!

Nem vagyok jogasz sem ulema sem rabbi megtan jogtudos sem, megis felmerul bennem a kerdes, hogy milyen erkolcsi alapja van egy egyednek elitelni a masikat? Tarsadalmi alapja van, hisz kulonben kaosz uralkodna a vilagon es az eredendo bun ott lakozik mindenkiben. Ha van bun, bunhodesnek is kell lennie. Ezt nem vitatom. En inkabb a modozatat kifogasolnam.

Kezdenem egy intelemmel, ami megadhatja az alapjat az egesznek:

"Azért idő előtt semmit se ítéljetek, míg el nem jő az Úr, a ki egyrészt világra hozza a sötétségnek titkait, másrészt megjelenti a szíveknek tanácsait; és akkor mindenkinek az Istentől lészen a dícsérete." (1Kor 4,5)

Nem szoszerint valo ertelmezest mellett torok landzsat, mert ma ez igy lehetetlen de szerintem mindenkinek intelemkent kellene szolgalni ha itelkezik. Szabad akaratunk van es donteseinkert kell vallalnunk a felelosseget Isten es ember szine elott de miert vagyunk, mi tobbek mas embertarsainknal? Szerencses helyzetben, jobb helyre szulettunk es nem gyotor napi ehseg es kinlodas de ez meg nem hatalmaz fel arra, hogy tobbnek es jobbnak kepzeljuk magunkat hatranyosabb helyzetu tarsainknal.

Minden jogallam alapja az alkotmany, illetve az erre epulo torvenyek. Jol kepzett birok dontik el, hogy egy adott esetben kit milyen reszben vadolhatnak bunreszesseggel es ezert milyen buntetest szab ra ki a tarsadalom (lasd bunteto torvenykonyv). Manapsag a fobenjaro bun meg mindig a gyilkolas, habar penzzel es hatalommal ma mar ezalol is van mentseg. Miert? Egyenlo banasmodot hirdet minden allam, megis vannak sokan akik kisse egyenlobbek. Talan ez sosem fog megvaltozni. Gyarlok vagyunk es enkozpontuak. Ezek mar sok esetben tulmutatnak az egzisztencializmuson, mellyel sokan takaroznak. Ketsegtelen, Lenin atyank karoltve Marx es Engels-el, kidolgoztak a tudomanyos szocializmus alapjait, mely mint tarsadalmi forma igencsak ujszeru es meltanyos volt, de egy apro dologrol megfeledkeztek ezen bolcs gondolkodok is, espedig, hogy mindezt emberekkel kell majd megvalositani. Sztalin elvtars bizony valora is valtotta a szocializmust. Emberek millioi rettegtek, eheztek mig a PB vezerei osztottak a tanokat. Ezen rendszerek idovel megbuknak, de azert a tortenelembe beirtak bizony nehany sotet evet.

A tarsadalmat ugy kepzelem el, mint egy onszervezodo fizikai rendszert. Minden rendszer stabil allapotra torekszik igy elobb vagy utobb ha az illeto allamforma nem felel meg a tarsadalomnak akkor az vagy magatol vagy nepakaratbol elobb vagy utobb felbomlik. Mindezen folyamatokat csak ideig oraig sikerul meggatolni, ez elol nincs kibuvo.

De megis kanyarodjunk vissza ama jogosultsaghoz, hogy masokat eliteljunk. Tarsadalomban elunk, kisebb nagyobb kozossegek resze vagyunk es emiatt kell alkalmazkodnunk bizonyos ember alkotta szabalyokhoz. A szabalyog jogos voltarol es idszerusegerol ujabb vitat lehetne nyitni de most nem ez a fontos. Ha nem vagyunk kepesek beilleszkedni (itt inkabb alkalmazkodasrol beszelnek inkabb, mintsem beilleszkedesrol) akkor az illeto kozosseg, tarsadalom kivet magabol. Mig egy klubtagsag visszavonas megteszi egy adott kozossegen belul, sulyosabb vetsegek eseten, mar a torveny szigora is lesulyt es bizony halal buntetes, szabadsag vesztes, kozeleti jogok gyakorlasanak megvonasa es meg sorolhatnam a penitenciakat, melyeket kiszabhatnak rank. Nem vitatom jogossagukat, megis sok mindent nem tudok elfogadni. Mi a kulonbseg egy gyilkos es egy gyilkos kozott? Semmi. Megis sok esetben mas elbiralas ala esnek. Egyesek eletukkel fizetnek, masok meg eletfogytiglani bortonbuntetest kapnak mig masok nehany evvel megusszak. Miert teszunk kulonbseget kozottuk? Mindenikuk gyilkos, embert olt!

Kik hivatottak elitelni? Emberek akik hasonloak mint mi. Van hozza joguk, hogy halalbuntetest szabjanak ki mas emberekre? Ezek nagyon mely vallas-filozofiai elmelkedesek alapjat kepezik manapsag es en ugy erzem, hogy egy ember ma nem donthet egy masik ember eleterol, legalabb is nem a torveny adta joganal fogva. Nincs Isteni felhatalmazasa erre, senkinek. Ujabb bizonyitekkent szolgalhat a Janos evangelium, ahol is "De mikor szorgalmazva kérdezék őt, felegyenesedve monda nékik: A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ". Ez, azt hiszem mindenre magyarazatot szolgaltat.

0 Comments:

Post a Comment