Szerencsesen landoltam Amsterdamban ropke 12 ora utazas utan de elotte meg utba ejtettem Kamakura-t, ami egy kis varos Tokyo mellett ahol lattam egy templomot meg egy nagyon erdekes parkot meg sok kedves kis gyereket, majd meg 2 ora es maris Budapest utcain zotykolodtem es raebredtem, hogy ujra kozep-kelet Europaban vagyok, ahol mar van duda szo, cigaretta vegek a foldon es amolyan igazi balkan, ahogy az rank mar oly jol illik. Persze sokan ezert elitelnek, hogy elek egy orszagban, amely jelen pillanatban otthont ad nekem, megelhetest biztosit es meg folytathatnam es gondoljak, hogy ezert halasabb es alazatosabb kellene lennem de hat akik ismernek tudjak, hogy nalam ez azert nem igy mukodik. Meg mielott tarsadalmi netan szocio-kulturalis fejtegestere vetemednek, inkabb meg nehany japan elmenyt szeretnek "papirra vetni". Elgondolkoztak azon, hogy mar a gyerekeink szotarabol nagy valoszinuseggel ezek a szavak hianyozni fognak. No de nem kell felteni, hogy reszaranyosan csokken majd a gyerekeink szokincse, hisz kivaltjak ezen osdi regi szavakat mint papirra vetni, tollba mondani, valami cyber akarmik, melyek oly divatosak manapsag.

Kommunikacio. Tudom, hogy nem mindenki szamara fontos, de leven, hogy szakmabeli vagyok, meg ha nem is eppen a telecom az eros oldalam, megis gondoltam megosztom ezt a nehany technikai adatot az Olvasoval is.
Kezdenem mindjart a mobil kommunikacioval, ugyanis ma ez a dolog teljesen elvalaszthatoatlan minden japantol. Minden szigetlako rendelkezik telefonnal. Mint azt mar emlitettem, ott nem a hagyomanyos altalunk ismert mobil szolgaltatas letezik, hanem sokkal nagyobb adat atvitelt biztosito halozatot hoztak letre, amolyan 3G technologiat. Szerintem a technikai megoldas hattere nem is annyira fontos. A telefonok aranylag nagyobbak, vagy nagyobb kepernyovel rendelkeznek es nagyreszuk kagylos tipusu, ugyanis a ket reszbol allo telefon egyik reszet majdnem teljes mertekben a kepernyo foglalja el. Minden japan telefonjan van egy kis kabala figura, ami manapsag mar itt Europaban is kezd terjedni, de bevallom, mar elkepeszto dolgokat is kepesek raaggatni a kis ekszerre. Ennek ellenere, hogy a telefonjuk szerves resze az eletuknek, megis nagyon diszkreten hasznaljak. El lehet kepzelni, hogy mit jelent ez, ha mondjuk Tokyo metroban egyaltalan nem hallani zavaro telefon csengest, sem hangos beszedet. No persze erre szoban es irasban is figyelmeztetnek csak annyi a kulonbseg, hogy ott hajlanak a jo szora es ezt be is tartjak. Ezzel ellentetben, a metroban mast sem csinalnak a japanok, mintsem a telefonjukat babraljak, alszanak es olvasnak, ebben a sorrendben. Probaltam kideriteni, hogy mi koti le figyelmuket ennyire egy kis telefon kepernyojen es arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy nagyreszuk jatszik. Erdekes modon ezt csinalja idos es fiatal egyarant. Neha olyan furan latni, hogy 50 kozeli, jol oltozott uriember is atadja magat a jatek oromeinek. Ezt koveti az adatletoltes illetve az informacio szerzes. Sokan a telefonjukat hasznaljak, hogy megkeressenek csatlakozasokat ugyanis tudni kell, hogy a metro illetve HEV tipusu elovarosi vonat halozat egy kicsit nagyobb, mint mondjuk Budapesten, netan Parizsban habar ha figyelembe vesszuk az RER jaratokat is akkor talan de en megis azt mondanam, hogy nem. Kulon fenttartott helyek vannak idoseknek, gyerekes anyukaknak, betegeknek es erre fel is hivjak plakatokkal es szoval is a figyelmet, raadasul meg azt is tudni kell, hogy megkernek, hogy ezen szekek (helyek) kozeleben a kedves utazo legyen szives kikapcsolni a telefonjat. Kivancsi leszek mikor jutunk mi el ide? Szerintem soha. Rend es fegyelem. Ime hova vezette ezt az orszagot. Ne feledjuk Japan a II Vilaghaboru elottig agrar allamkent szerepelt a nagyhatalmak szemeben es akkor Pearl Harbor es minden megvaltozott. Ma Japan elit helyet foglal el a G8-ak csaladjaban es joggal. Sajnos ez a fegyelem es rend az ami ebbol a modern nyugati vilagbol elfogyott. Japan kepes volt atvenni mindent ami jo volt a nyugati demokraciabol de megorizte a fegyelmet, a rendet, a tiszteletet amely oly nagy multra tekint vissza a sziget orszagban.

Mivel lehet a legjobban buntetni egy japant? Hat semmi egyebbel, mint elvenni a telefonjat utazas kozben. Szerintem ennel nagyobb buntetes nem is letezik. Eddig nem lattam olyan japant aki belepett volna a vonatba (metro), hogy ne nezett volna ra a telefonjara. Ime leteznek a buntetes vegrehajtasnak nemesebb fajtai habar manapsag meg sok helyen van es letezik halal buntetes. Van jogunk valaki elete felett itelkezni? Ezen erdemes lenne elgondolkodni...

Internet. Itt is kisse elen jarnak a szigetorszag lakoi, de hol nem, ha szabad oszintenek lennem? Mig manapsabg itt mega bites vonalakert folyik a harc, ott nagyon termeszetes, hogy barmely lambda user GB meri az adatforgalmat. No es persze teljesen normalis, hogy barmely hotelben (utam alatt 4 ilyen "intezmenyben" laktam) van Internet hozzaferes es ez is GB meretu. Talan egyszer majd nalunk is igy lesz....

Kozlekedes. Hat ez az a valami ami nalunk nincs es nem is lesz. A pontossag az ami ott van es itt nincs. No es persze a szolgaltatas minosege is kisse mas. Az arak nagyjabol megegyeznek az Europaban megszokott arakkal de ott az emberek kapnak is valamit a penzukert. Tokyo es vonzaskorzeteben ket tipusu vonatot lehet talalni. Az egyik a metro, a masik meg az elovarosi vonat de bevallom nagy kulonbseg nincs a ketto kozott. Mindketto pontos, tiszta, gyors es olyan amilyennek egy vonatnak kell lennie. Erdekes modon ott is emberek laknak megis nincs lokdosodes a bejaratoknal, kellemes a legkor a vonat kocsikban, a meleg ellenere a legkor teljesen normalis es a padlozat is teljesen tiszta. Jegyeket mindenki automatakban vasarol vagy berlettel rendelkeznek az emberek es a kapuk ugy vannak megoldva, mint Parizsban. Talan Budapest BKV nagy moguljai elmehetnenek egy kis tapasztalat cserere es maris megtakarithatnanak egy rakas penzt igy talan meg ki tudnak fizetni a lekoszono BKV vezer elmaradt beret.

0 Comments:

Post a Comment