Sokat gondolkodtam azon amit most fogok irni, de ugy dontottem, hogy megosztom gondolataimat masokkal is. Az emberek altalaban felnek mindentol ami ismeretlen szamukra. Rettegnek es minden erejukkel tiltakoznak ellene. Ennek lettek aldozatai a sotet Kozepkorban a tudosok, hisz valami olyanrol probaltak meggyozni a tomegeket, mely a kor szellemeben igencsak nehezen volt felfoghato. Nem all szandekomban vedeni kulonosebben a Katolikus Egyhazat, hisz 800 evnek kellett eltelnie azert, hogy II Janos-Pal papa bocsanatot kerjen a keresztes haborukert es ha ne tevedek meg a XIX szazadban is hallani boszorkany egetesekrol. Ennek ellenere, ha a modszerek kegyetlensegetol eltekintunk, akkor talan meg lehet erteni ezt is valahogy. No persze manapsag ha iszlam szelsosegesek robbantanak, akkor az ma mar teljesen elfogadhatatlan. Olyan paradoxon ize van az egesznek. Nem akarok odat zengeni az eroszakrol es foloslegesnek tartom az emberi aldozatokat, de ne legyunk elfogultak. Ez a kereszteny-muzulman "csatarozas" szerintem orok marad es a mindezert Jeruzsalem, mint vallasos jelkep a felelos. Ahelyett, hogy minden vallas orommel unnepelje a Szent Foldet, ma csak ujabb es ujabb csatarozasok szinhelye es ember aldozatok es veres indulatok mozgato rugoja.

Igy van ez a hittel is. Fogalom szinten csodalatos, mig gyakorlas szinten mar bizony gondok adodnak. Ketsegtelen sokan a vallast es a hitet keverik es ebbol sok esetben baj is szarmazhat, de szerintem ez egy mas elmelkedes. Maradjunk csak a hitnel. Olyan egyszeru szo, megis csodalatos. Szerintem maga a szo egyszerusege biztositja nagysagat es erejet. Ha mar itt tartunk azt hiszem ezt nem hagyhatjuk ki: "Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, a kik nem látnak és hisznek." (Jn 20,29). Ez szerintem a Biblia egyik legcsodalatosabb vers sora es konyveket lehetne rola irni. En legalabb is nagyon szeretnek ...

Terjunk vissza megis ahhoz ahonnan elindultunk, espedig a hit es az imadsag kettossege. El kell szomoritanom azokat akik dogmatikus megkozelitest varnak tolem. Mar regebbi irasaimban is kifejtettem, hogy nem vagyok kepzett ilyen teren, ezert inkabb a laikus megkozelitest reszesitem elonybe. Az a velemenyem, hogy az imadsag nem foltetlenul fugg ossze a vallassal. Ketsegtelen maga fogalom innen honosodott meg (lasd Biblia vagy Koran) de ennek ellenere el tudok kepzelni imat vallasos tartalom nelkul is. Maga az imadsag sokkal inkabb osszefuggesbe hozhato a hittel.

Szerintem imadkozni nem konnyu es nincs ra recept. A Biblia ad ra tobb lehetoseget is, tobbek kozott az egyik legfontosabb a "Mi atyank", de sok mas imadtsagot is talalni. Ennek ellenere szerintem az igazi imadtsag belulrol jon es lehet nem is kellenek hozza szavak. Szerintem ido kell hozza es hit. Sok hit es meg annal is tobb. Elsosorban ez egy bensoseges kapcsolat az egyed illetve imadsaganak "cimzettje" kozott. Legyen ez Isten, Allah, az Alfa az Omega vagy valami mas. Egy bensoseges parbeszed, kerdesek, valaszok, koszonetek, fohaszok es barmi ami beletartozik egy imaba. Az egyed teszi a parbeszedet imava. Szerintem csodalatos dolog aki tud imadkozni. Aki tud imadkozni, annak a hite nagy. Azok az emberek boldogok. Ketsegtelen, hogy minduntalan bibliai utalasokat hasznalok de valahol ez ertheto is es gondolom ezzel az Olvaso is egyetert.

Altalaban az emberek templomban szoktak imadkozni de ez nem kizaro hely. Nagyon erdekes intelem talalhato a Bibliaban: "Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván." Ez csodalatos dolog. A templom csodalatos hely es valami oriasi nyugalmat es biztonsagot kolcsonoz de imadkozni barhol lehet. Barhol, barmikor. Mikor az ember ugy erzi, hogy imadkozni akar akkor megteheti az barhol es joggal teszi.

Az az erzesem, hogy egy ilyen ima elsosorban lelki es szellemi kihivas. Ugyanakkor nyugalmat es biztonsagot ad(hat). Lehet, hogy tul onzo vagyok de meglatasom szerint elsosorban az ima szemelyes es az egyen fele iranyul. Ketsegtelen imadkozni szoktunk onmagunkert, csaladunkert, baratainkert, es mindenkiert aki fontos nekunk de ez nem jelenti azt, hogy nem imadkozhatunk olyan emberekert akivel sosem talalkoztunk de talan megerdemlik es raszorulnak. Ez csak emberi nagysagunkat dicserheti es ajanlom mindekinek, hogy ne furkadjon hisz annyi vedtelen es raszorult ember van. Ha maskeppen nem tudunk segiteni rajtuk, legalabb igy. Ugyancsak a nagysagot dicseri ha olyan emberekert is tudunk imadkozunk akik ellensegeink es talan logikusan nem is erdemelnek meg, hogy figyelmunket felejuk iranyitsuk. Erre megint csak a Bibliaban talalni egy nagyon talalo tanitast: "Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket." (Mt 5,44)

A japan utam alatt egy nagyon kedves ismerosom, mondott nekem valamit es ez nagyon megdobbentett. Remelem szo szerint idezem de ha tevednek remelem nem veszi zokon. Valami hasonlot mondott: "Imadkozom erted!". Biztosan mindenki imadkozott mar masokert annak tudta nelkul es ez igy rendjen is van de ez a valaki tudatta velem azt, hogy imadkozni fog ertem es igy az egesz teljesen mas dimenzioba kerult. Bevallom nem az elso alkalom, hogy ilyet mondanak nekem, de azert ezek az emberek kevesen vannak de jo hogy vannak. Ez minden csak nem onzes. Ertekesek ezek az emberek. Nagyon ertekesek. Mindekinek ilyennek kellene lenni es maris sok minden megvaltozna. Tobb figyelmet kellene szentelnunk embertarsainkra es felebaratainkra.

Ha mar a Biblianal tartunk meg lenne egy megjegyzesem. Annak ellenere, hogy kutato vagyok es a real tudomanyok erdekeltek mindig az az erzesem, hogy ha egy atomhaboru utan semmibol kellene egy "ujj" vilagot teremteni a Biblia lenne az amit ezeknek az uj embereknek adnek utravaloul, hogy a "semmibol egy ujj mas vilagot" teremtsenek.

1 Comment:

  1. Csôri said...
    Mikor el olvasom sorokba ontott gondolataidat, akkor a gyerekkorunk jut eszembe. Gyerekkent is pontosan olyan voltal mint amilyen felnott lettel. Szerintem ez igy jo es nagyon ritka.

Post a Comment