Csalad avagy inkabb a trend?


Habar meg csak a harmincas eveim elejet taposom es sokat utaztam, sok mindent lattam es tapasztaltam, sok varosban es orszagban megfordultam, sok embert ismerek, sok kulturanak voltam reszese megis manapsag az az erzesem, hogy a Vilag elhalad mellettem es ma mar csak egy old fashion guy-nak szamitok. No persze sokan ezt ma modernsegnek nevezik, haladasnak, nekem megis az a velemenyem, hogy a kezd minden a feje tetejere allni es mindennek keves koze van a haladashoz, marmint a jo ertelemben vett haladashoz. Kisse utopisztikus es irrealis hisz ma mar sajnos nem igazan valljuk azokat az ertekeket, melyeket szuleink vagy nagyszuleink tettek egykoron de ma mar mas trend jarja es a brand is mas. Ezelott nehany evvel meg azt sem tudtuk mit jelentenek ezek a kifejezesek ma mar eloszeretettel hasznaljuk oket es be is epitjuk az aktiv szotarunkban hisz aki nem teszi az mar nem is trendi. Es ma ez alapkovetelmeny ha tarsadalmi poziciora, elismeresre vagyunk. Nem de?

Sok mindenrol lehetne irni, hogy mi is a trend en megis inkabb arrol szeretnek irni, hogy mit jelent ma a csalad (nem is tudom talan az olvaso meg ismeri ezt a fogalmat) avagy ma mi is a trend. Szomoruan irom, hogy mig elodeink ugy ertelmeztek a csalad fogalmat, mint a tarsadalom alapjat ma kezd megszunni ez a fogalom es egyre inkabb az ego veszi at az iranyitast es masrol sincs szo csak En, En, En ... Valami megvaltozott, nagyon megvaltozott. Mire is jo ez a tulzott egoizmus? Talan a nyugatiasodas, az ahitott demokracia hozta magaval ezt az uj aramlatot ami ma beragyogja napjainkat. Gondolom most nehanyan osdinak neveznek es elmaradottnak de hat az idot nem lehet megallitani es meg ha szomoruan is de be kell vallanunk sajat magunknak, hogy korlatoltak vagyunk terben, idoben es szellemileg is.

Elnezem a mai fiatalsagot, egyaltalan nem fontos szamukra a csalad. Masok az ismerkedesi szokasaik, a parkapcsolat is teljes mertekben atertekelodott. Sokkal fontosabb a kulsoseg, mintsem az erzelem ami jelentheti egy csalad alapjat. Oszinteseg, bizalom, olyan utopisztikusan hangzik. Miert? Talan ma mar nem is fontos ez? Talan igen, talan nem? Megis ugy erzem, hogy csak ezek lehetnek egy tartos kapcsolat, egy csalad alap pillerei. Mar kisvarosinak is titulaltak de en vallalom onmagam es az elveimet meg ha az sokszor leter a trend mezsgyejerol. Ez vagyok en! Egy letunt kor maradvanya. A Vilag az valtozik ohatatlanul de ez szerintem meg nem lehet igazolas arra, hogy ide sullyedjunk, ahova sullyedtunk es sajnos meg mindig mehetunk lennebb. Arad a negativizmus mig masok ezt csak elintezik azzal, hogy ma ez a trend.

Azt hiszem, hogy a csalad es a hazassag fontos dolog minden ember eleteben es szivbol kivanom, hogy mindenkinek resze legyen benne es minel kevesebb gyerek nojjon fel csonka csaladban, habar ma mar ez is kezd trend lenni, hogy nok egyedul nevelik a gyerekuket. Ket ember azert hazasodik oszze es alapit csaladot, mert kozos celjaik vannak, kozos almaik vannak, es nem utolso sorban egyutt akarjak megvalositani oket, bekeben, szeretetben, harmoniaban, megertesben no es ami majdnem kimaradt, mert egyutt szeretnenek gyerekeket, nevelni, szeretni azokat es megteremteni mindazt mit egykoron csaladnak, boldog csaladnak neveztek. Sajnos ma a kep egy kicsit maskeppen nez ki, ugyanis EU statisztika alapjan a manapsag kottetett hazassagok 70% valassal vegzodik. Itt valami gond van. Nem is kicsi hanem eleg nagy, de mi is ez? Egyszeruen nem tudom elhinni, hogy mikor az a ket fiatal hazassagra lepett Isten es ember szine elott azert tenne, hogy nehany honap mulva netan nehany ev mulva elvalljon de megis a szamok ezt igazoljak. Valahol a feluton elfogy az akarat, a kitartas, a szeretet, a kozos celok... Idokozben valtozunk es alakulunk, ez ketsegtelen de ennyire radikalisan, hogy azzal az emberrel akinek egykoron orok huseget fogadtunk ma mar beszelni sem akarunk nemhogy meg vele eljunk?! Hol tunnek el az erzelmek, a celok es hogyan?

Ketsegtelen, a vallas a XX szazadban oriasi teret veszitett es mindinkabb periferiara szorul ezekben a modern es posztmodern tarsadalmakban es minden igyekezet ellenere ezen folyamat elharapodzik a laicizalodo tarsadalmakban. (Erdekes modon a francia tarsadalom egyik nagy buszkesege, hogy magat laikus allamnak hatarozza meg, megis N. Sarkozy legutolso nyilatkozataban Europa es a francia tarsadalom felettebb kereszteny voltat firtatja es vitathatatlannak tartja ezen kereszteny eszmek fontossagat EU szerte. Valami paradox van a levegoben, nem gondoljak?) Moralis ertekekrol igy hat kevesbe beszelhetunk hisz mi is igazan moralis?

Az erzelmek. Minden szerelem 3 evig tart. Addig eg a tuz es a kod addig boritja el az emberek agyat. Valami kaba alapot, sok endorfin es ahol minden szep es jo jobb mar nem is lehetne. De mi van utana? A kemiai hatoanyag elbomlik akar a hidrogen izotop, a deuterium de utana is van elet, csak az mar mas, egy atalakult valami. A szerelmet, szeretet, tisztelet, megertes, megbecsules kell helyettesitse kulonben .... Nem konnyu dolog, hisz akkor kezd felszallni a kod es jon a "szomoru" valosag de ez meg nem lehet ok arra, hogy feladjuk. Aki feladja az tulzottan egoista. Az egoizmus kell es fontos de kell tudni merteket szabni a hatarainak es sajnos manapsag sokan nem tudnak vagy inkabb nem is akarnak. Tulzottan en kozpontu vilagot elunk. Sokkal konyebb feladni, mintsem kuzdeni. Egy kapcsolathoz ket ember kell (itt ujabb maradisagrol teszek tanusagot hisz manapsag nem ritka a harmas kapcsolat...) Amikor felszall a kod akkor minden megvaltozik es mi a legkonyebb? Tovabb allunk es ujra keressuk a O-t. Megtalaltuk, megtalaljuk? Boldogok akik erre a kerdesre valaszt tudnak adni.

Sokan valasztjak az egyuttelest, mint letformat hisz itt nincs kotelezettseg es barmely pillanatban lehet csomagolni. Ma a modern tarsadalmak felismertek ezen jelenseg futotuzkent valo terjedeset es ma az ilyen kapcsolatokat is elismerik (lasd a franciaknal a PAX). Ketsegtelenul fontos dolognak tartom, hogy mielott valakivel osszehazasodnal elj egyutt vele, mert igy mindketten igazan megtudhatjak, hogy milyenek a szurke hetkoznapok a masik tarsasagaban, ugyanis nem csak napfenyes hetvegek lezetnek. Annak ellenere, hogy ez megsem teljes, torveny erteku kapcsolat (tarsadalmilag) ez nem jelent akadalyt sok kapcsolatban, hogy boldogan es harmoniaban eljenek es gyerekeket neveljenek.

A masik, a klasszikus csalad forma, a hazassag. Ez ember es Isten szine elott kottetik legyenek a felek, protestansok, katolikusok, muzulmanok, hinduk es meg sorolhatnam. Itt mar papir keszul es torvenyes. Sokan manapsag ebben latjhak a biztonsagot, de el kell szomoritsam oket. A hazassag level semmire sem jo ha a felek nem ugy elik meg ezt a dolgot. Altalaban az emberek beleesnek abba a tevedesbe, hogy mihelyst meghazasodunk mar mindegy es ha jo ha nem jo, menni fog. Ez nem igy van. Egy kapcsolatert, egy hazassagert minden percben tenni kell. Turelem, megertes, szeretet, onzetlenseg, bizalom, tisztelet napi teriteken kell legyenek. Azt hiszem, hogy papir nelkul is lehet ertekes csaladi eletet elni es hazassag levellel is lehet rossz hazassagban elni.

Hol itt a trend? Eltelik nehany ev a boldog hazassagbol, netan mar picurkak is tarkitjak a kepet de idovel a kapcsolat/hazassag megkopik es ekkor keletkeznek a gondok. Az emberek elfelejtenek kommunikalni, gondjaikat nem osztjak meg a masik fellel, netan magukban zarkoznak es maris szemtanui vagyunk egy hanyatlo csaladnak/kapcsolatnak. Mindenki mashol probalja keresni a boldogsagot ami igazan nem is boldogsag szerintem csak menekves , egyfajta kitores de mibol is? Hisz ezek az emberek egykoron egyutt akartak elni, el sem tudtak kepzelni a foldi letet egymas nelkul es ma mar megis? A tarsadalmi nyomas azonban nagy illetve senki sem szeret a vagyonon (kozos) osztozkodik igy hat marad minden a regi annyi kulonbseggel, hogy van ket ember akik mar regen mas-mas uton jarnak, akik csak azert elnek egyutt, mert kulon nem tudnanak megengedni maguknak egy-egy lakast, mert tarsadalmilag elfogadhatatlan, mert gyerekek vannak vagy meg talalni egy rakas okot. Mig egy elvalt ferfival semmi gond, egy elvalt no mar teljesen kiszorul a tarsadalom peremere es minimalisra csokkennek az eselyei, hogy ujra teljes koru tagja legyen ezen "modern" tarsadalomnak. No de ne feledjuk ezen modern tarsadalmak noi egyenjogusagot hirdetnek, nem de?

Az erem masik oldala? Ha csak egy kapcsolatban elunk, akkor valasrol nincs is szo, osztozkodni sem kell es a koltozes is sokkal konnyebb. Sokan ezt csinaljak. Jo ez? Ha jonak nem is az, de mindenkeppen sokkal konnyebb. No persze is marad az esetleges gyerek problema de ebben az emancipalt vilagban teljesen termeszetes, hogy a gyerekek maradnak az anyjukkal akik ezaltal tarsadalmilag lecsusznak hisz kinek kell mar egy elvalt no es raadasul meg gyerekkkel.

A tarsadalom. Itt van a legnagyobb baj. Mindket esetben kezdi elfogadni, hogy ez teljesen normalis es ez a trend. Nagy hiba. A csalad mindennel fontosabb es hiszem, hogy harmonia, szeretet es beke nem letezhet ezen letforma nelkul.

0 Comments:

Post a Comment