Az Unnep


Nem is tudom hogy kezdjem. Penteken meg fogalmam sem volt, hogy ilyen letezhet Magyarorszagon es szombaton kora delutan arra ebredek, hogy menetelek sok szaz, akar megkockaztatom ezer ember kozott a Budai var kocka koves utcajan. Nagy elmeny volt szamomra, de mirol is van szo?
A kereszteny vilag nagy unnepre keszul hisz mindjart itt a Husvet. Erdekes lenne elgondolkozni, hogy melyik unnep a fontosabb? A Karacsony, a szuletes, a kezdet, az Alfa vagy a Husvet az aldozat, az Istennel valo kapcsolat, a bunbocsanat, az Omega. Mindket unnep szerintem fontos az ember eleteben hisz szuletes nincs halal nelkul es halal sem szuletes nelkul. No de mirol is szeretnek most irni?
Penteken egy kutato kollegam szolt, hogy szombaton a Varban a Husveti unnepre emlekeznek es lesz szamar haton Jeruzsalembe valo bevonulas, keresztre feszites, temetes majd feltamadas. Protestans leven, ez nekem nagyon erdekesnek igerkezett hisz eddig ilyet csak Romaban lattam a megboldogult II. Janos Pal papa idejeben, aki a kulonbozo staciokat maga jarta be ezzel is azonosulva a szenvedessel es a megvaltassal, melyet ertunk vallalt az Istennek fia, Jezus a nazareti. A legnagyobb aldozat kellett ahhoz, hogy az emberi bunok bocsanatot nyerjenek. Az emberi elet mindennel fontosabb es ez is peldaerteku, hogy szenvedes es halal kellett ahhoz, hogy az emberiseg bunei bocsanatot nyerjenek.

Orom volt latni az a sok embert, idoset, fiatalt akik megjelentek a Clark Adam teren, ahonnan elindult a menet. Ezek az emberek ereztek valamit es ott voltak. Itt nem volt politika es ellentet es gyulolet es megosztottsag csak unnep. Ezek az emberek csak unnepelni akartak es egyutterzest tanusitani. Sem rendor sem rendbonto. Sem zaszlo sem gumilovedek. Csak meltosagos unneples. Orom volt latni, ahogy az emberek meneteltek egyre feljebb. A menet oszlop neha megallt az egyes stacioknak megfeleloen. (lasd Luk. 19). Vegul a Varkert aljaban a tomeg megallt es ott lehetett adozni neman. Sajna a hangositas nem volt a legmegfelelobb igy a az egyes Bibliai reszletek mely felolvasasra kerultek a szinjatek kozben nem igazan voltak hallhatoak de meg vagyok gyozodve, hogy a szivekben mindenki hallota"Aldott a Kiraly, ki jon az Urnak neveben" (Luk 19, 38).

Az Unnep utan mindenki bekesen lesetalt a Var kanyarba ahol katolikus mise kovetkezett es nem volt sem futty koncert, sem zaszlo lengetes sem Kormany ellenes szlogen es uszitas. Csak emlekezes, es unnep. Jo hogy vannak ilyen alkalmak, ahol nincs ellentet es megosztottsag.

0 Comments:

Post a Comment